NENAD SUDAR – Voditelj reprezentativnog ansambla

Rođeni  Osječanin, folklorom se počeo baviti kao dijete u diječijim folklornim skupinama,a od 1984.  Godine član je KUD-a Milica Križan Osijek /danas društvo nosi naziv Osijek 1862./ ,gdje je bio aktivni plesač i pjevač deset godina. Od 1989 do 1995 godine pohađa školu folklora u organizaciji Hrvatskog prosvjetnog sabora,a danas Hrvatske matice iseljenika.

Bio je umjetnički voditelj KUD-a Mladost Bizovac /danas KUD Bizovac/ ,FA Biseri Slavonije iz Osijeka, HKUD „Nikola Šubić-Zrinski iz Petrijevaca,KUD „Ivan Kapoistran-Adamović“ Čepin i HKUD-a Željezničar Osijek.

Surađuje s nizom folklornih ansambala , pomaže u radu i drugim društvima osim svog matičnog društva.Bavi se istraživanjem narodne tradicijske baštine Slavonije i Baranje,što je imalo za rezultat velikom prikupljenom građom koja je od neprocjenjive koristi i pomoći pri stvaranju novih koreografija i običaja naroda sa područja Slavonije i Baranje.

Autor je petnaestak folklornih koreografija koje pleše niz folklornih ansambala diljem Hrvatske kao i u svijetu.

Isti je predavač na niz folklornih seminara,od kojih su svakako priznati i važni. Seminar dječijeg folklora „ETHNO“  u Zagrebu, predavač i jedan od osnivača seminara folklora Slavonije i Baranje u Vinkovcima,predavač Panonske folklorne zone i jednom od največih i vrlo značajnog seminara folklora „ŠKOLA FOLKLORA“ u norganizaciji Matice iseljenika Hrvatske a koji je i jedini predavač sa područja Slavonije i Baranje.

Na natjecanju folklorne koreografije u organizaciji Društva folklornih koreografa i voditelja Hrvatske osvajao je dva puta treče mjesto,te je najnagrađivaniji koreograf Slavonije i Baranje.

Uz bogatu biografiju i dalje prenosi svoja znanja budućim naraštajima  plesača a svojim sadašnjim angažmanom i radom u HKUD-Željezničar obogatio je jedno razdoblje plodne suradenje i napredak Društva.


VESNA SVALINA – Vokalni voditelj

Dr. sc. Vesna Svalina rođena je 11. rujna 1968. godine. Osnovno općeobrazovno i glazbeno školovanje započela je u Požegi, a od 1981. godine nastavila i završila u Osijeku. U Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek završila je  dva srednjoškolska glazbena odjela: instrumentalni – klavirski i teorijski odjel. Studij Glazbene kulture upisala je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija bila je angažirana kao korepetitorica u Kulturno-umjetničkom društvu Milica Križan iz Osijeka (danas HKUD Osijek 1982) te kao korepetitorica i dirigentica Hrvatskog pjevačkog društva Lipa u Osijeku.

Diplomirala je 1991. godine na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, a magistrirala 2009. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2010. godine polaznica je sveučilišnog doktorskog studija Rani odgoj i obvezno obrazovanje, modul Obrazovne znanosti na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Doktorski rad pod naslovom Kurikulum glazbene kulture i kompetencije za poučavanje glazbe na primarnom stupnju obrazovanja  javno je obranila 2013. godine i time stekla akademski stupanj doktorice znanosti iz područja društvenih znanosti, polja odgojnih znanosti, grane didaktika.

Od 1992. – 2008. godine radi u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek kao nastavnik glazbeno-teorijskih predmeta. Od travnja 2008. godine zaposlena je na Odsjeku za umjetnička područja Učiteljskog fakulteta u Osijeku.

Voditeljica je nekoliko pjevačkih ansambala s kojima osvaja visoke nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Od 1989. – 1994. godine vodi mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka s kojim ostvaruje velik broj nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu (Italija – Rim, Fermignano, Njemačka – Ulm, Pfortzheim) te sudjeluje na dva državna (Zadar, 1991.; Rijeka 1993.) i na jednom međunarodnom natjecanju (Harmonie Festival 93 u Lindenholzhausenu – Njemačka, 1993.). Od 1997. godine sve do danas vodi  Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača. U listopadu 2008. godine počinje voditi i Akademski pjevački zbor Učiteljskoga fakulteta u Osijeku, a u lipnju 2011. godine postaje  vokalna voditeljica folklornog ansambla Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Željezničar iz Osijeka.

S Mješovitim zborom Glazbene škole Franje Kuhača zborom dosad je osvojila 13 prvih nagrada (deset državnih i tri međunarodne). 2001. godine na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu dodijeljena joj je posebna nagrada za najbolju izvedbu obvezne skladbe, a 2008. godine i prijelazni pehar za najbolje izvedenu skladbu domaćeg autora (skladba Emila Cossetta Gora, gora visoka si). S Mješovitim zborom Glazbene škole Franje Kuhača Osijek sudjeluje na četiri međunarodna natjecanja: Venezia in Musica (Lido di Jesolo, 2010.), 23° Concorso Internationale di Canto Corale (Verona, 2012.), Zlatna lipa (Tuhelj, 2013) i 12th International Choir Competition & Festival Bad Ischl 2014 (Austrija). Posebno je značajan nastup na međunarodnom zborskom natjecanju Venezia in Musica (2010.) gdje osvaja zlatnu diplomu i prvo mjesto u kategoriji G3 (zborovi mladih).

Na trima međunarodnim festivalima i natjecanjima sa zborovima nastupa i u folklornim kategorijama. To su međunarodni festival i natjecanje Harmonie Festival 93 u Lindenholzhausenu (Njemačka, 1993.), međunarodno natjecanje Zlatna lipa (Tuhelj, 2013.) i 12th International Choir Competition & Festival Bad Ischl 2014 (Austrija, 2014.).

Recenzentica je više radova iz područja glazbene pedagogije objavljenih u časopisima Život i škola i Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, jednog metodičkog priručnika namijenjenog učiteljima i studentima glazbene kulture, glazbene pedagogije i primarnog obrazovanja te dviju pjesmarica (Pjesma dušu grije, a srce se smije autorice Vere Đerfi – Bošnjak i Hajdemo djeco! Štefice Đurićić).

Održava predavanja, seminare i radionice za voditelje pjevačkih zborova, učitelje glazbenih i općeobrazovnih škola te voditelje folklornih ansambala. Pozvana je kao predavač na Seminarima folklora panonske zone u Vinkovcima 2012. i 2013. godine. U zborniku radova 17. seminar folklora panonske zone (Vinkovci: Kulturni centar Gatalinka, 2012.) objavljen je njezin rad pod naslovom Tradicijsko pjevanje u glazbeno-folklornim područjima panonske zone, a u zborniku 18. seminar folklora panonske zone (Vinkovci: Kulturni centar Gatalinka, 2013.) rad pod naslovom Vokalno-instrumentalna i a cappella izvedba u tradicijskoj glazbi.

Svoje znanstvene radove iz područja glazbene pedagogije izlaže na stručnim i znanstvenim skupovima te ih objavljuje u časopisima (Napredak, Školski vjesnik, Tonovi, Život i škola), odnosno u zbornicima s domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova. Njezin je znanstveni interes usmjeren na istraživanje kurikuluma glazbene kulture u primarnom odgoju i obrazovanju, kompetencije učitelja za poučavanje glazbe u osnovnoj općeobrazovnoj školi, dječje glazbeno stvaralaštvo, tradicijsko pjevanje te zborsko pjevanje kao oblik nastavne, izvannastavne ili izvanškolske aktivnosti.


FRANJO SLAVKO BATOREK – Glazbeni voditelj

Tamburaška škola Batorek počela je sa radom o4.1o.1993. godine, u prostorijama HKUD-a Željezničar, gdje i sada djeluje. Prve godine bilo je upisano 23, zatim 55, pa 73, i sve do brojke 1oo učenika, što je i optimalan kapacitet škole. Trenutno je 117 učenika podijeljeno u 6 tamburaških i 2 gitarska razreda, koji dinamikom od dvije probe tjedno savladavaju od osnova teorije i prakse na instrumentima, pa sve do glazbene nadgradnje.

Uz voditelja i osnivača, Franju Slavka Batoreka, u dosadašnjih 2o godina škole, u radu sa mladima djelovali su bivši učenici: Goran Rusan (trenutno u TS Fijaker), Marko Krajšić (Sedam osmina), Tomislav Klasan (Slavonija Band), Ninoslav Studen (TS Lyra), Srđan Šitum i Igor Marković (TS Pleter),  u radu sa mladim kategorijama tamburaša, te Filip Jurić, Tihomir Ranogajec i Ervin Lustig sa gitaristima. Trenutni suradnici u nastavi su Ivan Rendulić (TS Tamburaši slavonske krvi) sa tamburaškim sekcijama, te Dora Knežević sa gitaristima.

Ponajbolji učenici tamburaških sekcija postaju članovi pratećeg ansambla HKUD-a Željezničar, ili Velikog orkestra škole. Taj se orkestar može pohvaliti sudjelovanjem na 7 festivala hrvatske tamburaške glazbe. Prve godine osvojili smo srebrnu, a slijedećih 6, zlatne plakete Tambura Paje Kolarića. Dugogodišnji dirigent tog reprezentativnog orkestra bio je prof. Domagoj Jukić. Tu funkciju je od njega preuzeto prof. Slaven Batorek, u vremenu od 2oo9.-2oo12. godine, a aktualni dirigent je bivši učenik škole, apsolvent muzičke akademije u Osijeku, Tihomir Ranogajec.

Veliki orkestar se može pohvaliti sa brojnim atraktivnim nastupima u Hrvatskoj i van nje. Dva puta smo posjetili Italiju (Sicilija i Kalabrija), dva puta Austriju (Wels), dva puta Češku (Studenka), dva puta Mađarsku (Kalocsa), dva puta Francusku (Pons – Jonzac), Šanjolsku (Ourense), bezbroj puta sve republike bivše Jugoslavije, a posebno pamtimo gostovanje u Quebecu – Kanada, 2o11. godine, gdje smo sudjelovali na  festivalu klasične glazbe, kao jedini tradicionalni orkestar, uz simfoničare iz SAD-a, Kanade, Kine, Francuske, Španjolske, Francuske i Njemačke.

Ponajbolji članovi velikog orkestra imaju čast biti dijelom  ‘hrvatske tamburaške rerezentacije ‘, orkestra 1oo tamburaša, koji pod pokroviteljstvom Martina Vukovića,predsjednika udruge Šokadija iz Zagreba,  idejnog začetnika i glavnog organizatora, svake godine gostuju u koncertnoj dvorani V.Lisinski u Zagrebu na koncertu ‘Šokačka rapsodija’,

Kada je 2oo6. godine, prvo na inicijativu tadašnjeg Župana, dr. Ladislava Bognara, kasnije i 2oo7. uz podršku tadašnjeg Župana, gospodina Krešimira Bubala, počelo okupljanje ponajboljih osječkih tamburaša u projekt ‘tamburaški orkestar Osječko-baranjske Županije, veliki dio orkestra,  činili su, što tadašnji, što bivši učenici škole. Orkestar još uvijek funkcionira, a kao dirigenti su se izmijenili Domagoj Jukić, Slaven Batorek i Darko Čuvidić.