O društvu

Trčanje, zagrijavanje, razgibavanje, upjevavanje, uštimavanje instrumenata, u kolu, pa u parovima, dvoglasno, troglasno… sve je to samo dio atmosfere kakva vlada gotovo svaku večer u prostorijama HKUD-a Željezničar u Radićevoj u Osijeku.

Ondje pjeva, pleše i svira oko 200 članova -  od onih najmlađih, koje u evidenciju dolazaka na probe još potpisuju mame i tate, pa sve do onih velikih, koji na probe stignu dolaziti i pored školskih, fakultetskih ili poslovnih obaveza.


Priča o Želji počela je davne 1925. godine. U početku se aktivnost odvijala kroz rad pjevačkog zbora i orkestra limene glazbe, a 1930. godine s radom počinje i folklorna te tamburaška sekcija. U razdoblju od 1949. Do 1990. godine, Društvo djeluje pod imenom “Srđan Petrov” i to s radom usmjerenim pretežno na folklornu i tamburašku aktivnost.


Godine 1990. Društvo vraća svoje prvotno ime “Željezničar” i od tada njeguje i izvodi tekovine hrvatske folklorne baštine.

U Društvu postoje tri folklorne sekcije, tambraški orkestar te mješoviti i ženski vokalni sastav.


Vjerovali ili ne, na folkloru ne plešemo samo kolo ili pjevamo bećarce. Pored učenja plesnih koraka i različitih dionica pjesama, mnogo se uči i o hrvatskoj baštini, kulturi i tradiciji. Zašto su Ličanke plesale bez glazbe i tromo, a Bunjevke pak bile ponosne i uzdignute glave? Što je šamija i kako razlikovati nošnje djevojaka od nošnji udanih žena? I zašto je prije učenja nekih plesova dobro danima raditi sklekove?


Uz probe, naravno, dio svega su i mnogobrojni nastupi. Društvo je tako rado viđen gost na mnogim festivalima i smotrama folklora u Hrvatskoj, gdje izvodimo koreografije iz različitih dijelova Lijepe Naše, ali isto tako članovi KUD-a svojim stasom i glasom rado pridonose različitim prigodama i svečanostima na području grada i županije.


Tu su, naravno, i inozemna putovanja, točka na i gotovo svake sezone, naša prilika da obiđemo svijet i Europu, zabavimo se, ali i naše tradicijske vrijednosti pokažemo van granica Lijepe Naše.


Društvo je dosada, krenuvši od onih najdaljih i najatraktivnijih destinacija, Japana i Australije, gostovalo i u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Turskoj, Rusiji, Poljskoj i Cipru, a na tom se zavidnom popisu ne planiramo zaustaviti, jer je još mnogo mjesta koji čekaju vidjeti Željezničare u punom sjaju.