Voditelji

NENAD SUDAR –  Umjetnički voditelj I Voditelj reprezentativnog ansambla

 

Rođeni  Osječanin, folklorom se počeo baviti kao dijete u diječijim folklornim skupinama, a od 1984.  godine član je KUD-a Milica Križan Osijek /danas društvo nosi naziv Osijek 1862./, gdje je bio aktivni plesač i pjevač deset godina. Od 1989. do 1995. godine pohađa školu folklora u organizaciji Hrvatskog prosvjetnog sabora, a danas Hrvatske matice iseljenika.


Bio je umjetnički voditelj KUD-a Mladost Bizovac /danas KUD Bizovac/, FA Biseri Slavonije iz Osijeka, HKUD „Nikola Šubić-Zrinski” iz Petrijevaca, KUD „Ivan Kapoistran-Adamović“ Čepin i HKUD-a Željezničar Osijek.


Surađuje s nizom folklornih ansambala, pomaže u radu i drugim društvima osim svog matičnog društva. Bavi se istraživanjem narodne tradicijske baštine Slavonije i Baranje, što je imalo za rezultat velikom prikupljenom građom koja je od neprocjenjive koristi i pomoći pri stvaranju novih koreografija i običaja naroda sa područja Slavonije i Baranje.


Autor je petnaestak folklornih koreografija koje pleše niz folklornih ansambala diljem Hrvatske kao i u svijetu.


Predavač je na niz folklornih seminara, od kojih su svakako priznati i važni: seminar dječijeg folklora „ETHNO“ u Zagrebu, predavač i jedan od osnivača seminara folklora Slavonije i Baranje u Vinkovcima, predavač Panonske folklorne zone i jednom od najvećeg i vrlo značajnog seminara folklora „ŠKOLA FOLKLORA“ u organizaciji Matice iseljenika Hrvatske, gdje je jedini predavač sa područja Slavonije i Baranje.


Na natjecanju folklorne koreografije u organizaciji Društva folklornih koreografa i voditelja Hrvatske osvajao je dva puta treće mjesto te je najnagrađivaniji koreograf Slavonije i Baranje.


Uz bogatu biografiju i dalje prenosi svoja znanja budućim naraštajima  plesača a svojim sadašnjim angažmanom i radom u HKUD-a Željezničar obogatio je jedno razdoblje plodne suradenje i napredak Društva.

FRANJO SLAVKO BATOREK – Glazbeni voditelj

 

Tamburaška škola Batorek počela je sa radom 04.10.1993. godine, u prostorijama HKUD-a Željezničar, gdje i sada djeluje. Prve godine bilo je upisano 23, zatim 55, pa 73, i sve do brojke 100 učenika, što je i optimalan kapacitet škole. Trenutno je 117 učenika podijeljeno u 6 tamburaških i 2 gitarska razreda, koji dinamikom od dvije probe tjedno savladavaju od osnova teorije i prakse na instrumentima, pa sve do glazbene nadgradnje.

Uz voditelja i osnivača, Franju Slavka Batoreka, u dosadašnjih 20 godina škole, u radu sa mladima djelovali su bivši učenici: Goran Rusan (trenutno u TS Fijaker), Marko Krajšić (Sedam osmina), Tomislav Klasan (Slavonija Band), Ninoslav Studen (TS Lyra), Srđan Šitum i Igor Marković (TS Pleter),  u radu sa mladim kategorijama tamburaša, te Filip Jurić, Tihomir Ranogajec i Ervin Lustig sa gitaristima. Trenutni suradnici u nastavi su Ivan Rendulić (TS Tamburaši slavonske krvi) sa tamburaškim sekcijama, te Dora Knežević sa gitaristima.


Ponajbolji učenici tamburaških sekcija postaju članovi pratećeg ansambla HKUD-a Željezničar, ili Velikog orkestra škole. Taj se orkestar može pohvaliti sudjelovanjem na 7 festivala hrvatske tamburaške glazbe. Prve godine osvojili smo srebrnu, a slijedećih 6, zlatne plakete Tambura Paje Kolarića. Dugogodišnji dirigent tog reprezentativnog orkestra bio je prof. Domagoj Jukić. Tu funkciju je od njega preuzeto prof. Slaven Batorek, u vremenu od 2009.-2012. godine, a aktualni dirigent je bivši učenik škole, apsolvent muzičke akademije u Osijeku, Tihomir Ranogajec.

Veliki orkestar se može pohvaliti sa brojnim atraktivnim nastupima u Hrvatskoj i van nje. Dva puta smo posjetili Italiju (Sicilija i Kalabrija), dva puta Austriju (Wels), dva puta Češku (Studenka), dva puta Mađarsku (Kalocsa), dva puta Francusku (Pons – Jonzac), Šanjolsku (Ourense), bezbroj puta sve republike bivše Jugoslavije, a posebno pamtimo gostovanje u Quebecu – Kanada, 2011. godine, gdje smo sudjelovali na  festivalu klasične glazbe, kao jedini tradicionalni orkestar, uz simfoničare iz SAD-a, Kanade, Kine, Francuske, Španjolske, Francuske i Njemačke.

Ponajbolji članovi velikog orkestra imaju čast biti dijelom “hrvatske tamburaške rerezentacije”, orkestra 100 tamburaša, koji pod pokroviteljstvom 


Martina Vukovića, predsjednika udruge Šokadija iz Zagreba,  idejnog začetnika i glavnog organizatora, svake godine gostuju u koncertnoj dvorani V. Lisinski u Zagrebu na koncertu “Šokačka rapsodija”.


Kada je 2006. godine, prvo na inicijativu tadašnjeg Župana, dr. Ladislava Bognara, kasnije i 2007. uz podršku tadašnjeg Župana, gospodina Krešimira Bubala, počelo okupljanje ponajboljih osječkih tamburaša u project “tamburaški orkestar Osječko-baranjske Županije”, veliki dio orkestra,  činili su, što tadašnji, što bivši učenici škole. Orkestar još uvijek funkcionira, a kao dirigenti su se izmijenili Domagoj Jukić, Slaven Batorek i Darko Čuvidić.

JANA POGRMILOVIĆ – Vokalna voditeljica

 

Rođena je u Zagrebu gdje je osnovnoškolsko obrazovanje stekla u OŠ Retkovec te u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog (smjer: glasovir u klasi Gordane Cepike, prof.), a potom srednjoškolsko u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna (glazbeni razred) te solo pjevanje u klasi Mr.art. Bojana Pogrmilovića (također u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog). Već tijekom srednje škole usavršavala se na seminarima kod brojnih vokalnih pedagoga (Norma Eens, Marvin Kenzee, Scott McCoy, Helena Lazarska…). 2014. godine završila je Školu folklornog pjevanja u organizaciji ZAFAZ-a te je otada sudjelovala kao asistentica Bojana Pogrmilovića na seminarima za folklorno pjevanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Te iste godine osvojila je I. nagradu te naslov pobjednika kategorije (kategorija: „Mjuzikl“) na  Međunarodnom pjevačkom natjecanju „Lav Mirsky“ u Osijeku.  Godine 2018. diplomirala je mjuzikl na International Academy of Music and Performing Arts Vienna u Beču. Godine 2018. za ulogu Otilije u opereti „Kod bijelog konja“ (HNK Osijek) bila je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u kategoriji Opereta/mjuzikl. Od rujna 2018. godine stalna je članica Opernog zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, gdje je ostvarila i solističke uloge te je više puta bila i asistent redatelja. Odmalena se bavi folklorom te je već preko 20 godina aktivni član Folklornog ansambla „Mladost“ iz Samobora, gdje od svoje 15-te godine djeluje i kao asistent za ples i pjevanje. Osim FA „Mladost“ radila je kao vokalna voditeljica sa ansamblima kao što su „Varaždinski folklorni ansambl“, OSS „Buševec“, KUD „Kraluš“ iz Stupnika, ŽVS „Koralde“ iz Zagreba te od 2018. radi kao vokalna voditeljica HKUD-a „Željezničar“ iz Osijeka.

DRAGAN STAKIĆ – Voditelj dječijih skupina

 

Voditelj pripremnog ansambla Dragan Stakić svoju je foklornu karijeru započeo početkom osamdesetih godina u Hkudu Željezničar u tadašnjoj C grupi. Prošao je sve grupe društva, a u A selekciju dolazi poslije rata devedesetih te je narednih 20-tak godina aktivan i neizostavan član tog ansambla. Obožavao je to razdoblje jer se tada mnogo plesalo i nastupalo, a posebno je volio putovanja sa Društvom. Prijateljstva iz Društva su nešto na čemu je najviše zahvalan folkloru jer su mu najbolji prijatelji iz Društva te je na to najviše ponosan. U svojoj plesačkoj karijeri nastupao je u svim koreografijama, a posebno voli istaknuti kako je godinama bio kolovođa u Hercegovačkoj poskočici što mu je bila posebna čast. Nakon plesačke karijere posvetio se radu s mlađim dobnim skupinama kako bi na mlađe uzraste prenio svoju strast i ljubav prema folkloru, što i danas čini kao voditelj pripremnog ansambla. Iako je službenu plesačku karijeru odavno završio još ga se uvijek može vidjeti na pozornicama i narodnim nošnjama. Dragan Stakić je otac četvero djece od kojih su dvoje (za sad) aktivni članovi na koje je prenio zadovoljstvo i sreću u pjesmi i plesu.