Narodna nošnja

Narodna nošnja neizostavni je dio svakog kulturno umjetničkog društva ili ansambla koji se bavi folklorom, pa tako i HKUD-a Željezničar Osijek. Naše društvo posjeduje veliku riznicu tradicijskih nošnji iz svih krajeva lijepe naše, sve od Jadrana, Dinare pa do Panonije, ali i okolice. Na našim nastupima na raznim festivalima unutar Hrvatske te inozemstvu s ponosom nosimo i predstavljamo nošnje Đakovštine, Baranje, Posavine, Zagorja, Međimujra, Like, Murtera, Ražanca i Splita. Također, možemo se pohvaliti i nošnjama s područja Hercegovine, Mađarske i Hrvatske Podravine te bogate nošnje Bizovačkog i Bunjevačkog kraja. 


Naša naizgled mala gardaroba krije mnoštvo originalnih, starih nošnji kojima je potrebna posebna pažnja i briga kako bi se one što više očuvale, ali i mnoštvo rekonstruiranih i novih dijelova ili cijelih kompleta nošnji koji su rađeni upravo prema tim originalima. Tako bogata imovina iziskuje i posebnog čuvara koji nošnje priprema za našu publiku te ih pažljivo održava, krpa, pere i pegla te sprema u naše ormare. Za to je uvijek spremna naša teta Anica koja niti na jedan naš nastup ne polazi bez svoje torbe pune konaca, igala, ziherica, gumica, škara te naravno-glačala.


Narodna nošnja može sadržavati i preko deset različitih dijelova, a uglavnom se sastoji  od bluze/košulje, suknje/hlača, marame, pregače, nakita, oglavlja, čarapa, obuće, tkanice te svega što čini vanjski izgled nošnje. Kako bi narodna nošnja bila potpuna, ispod nje je potrebno obući i po nekoliko podsuknji čiji broj ovisi o samoj nošnji, odnosno kraju kojega ta nošnja predstavlja. Tijekom jednog koncerta plesač mora u roku od desatak minuta skinuti staru i odijenuti novu nošnju kako bi bio spreman za slejdeću točku te tu radnju mora ponoviti i po nekoliko puta tijekom večeri.


Iz nošnje koju neka osoba nosi možete saznati gotovo potpuni profil osobe: njezin položaj u društvu, imovinski status, bračni status i slično. Također,  razlikujemo svečane i radne nošnje. Razliku možemo primijetiti u boji, detaljima i materijalu svakog pojedinog dijela nošnje.

Toliko kompleksna, a opet toliko lijepa, bogata i čudesna. Jednostavno ju nemožete ne voljeti.